perjantai 14. syyskuuta 2012

Sienisato menetetty. Kävin tänään syntymäkotini kalliolla sienessä, paikoissa josta joka vuosi olen saanut hyvän sienisaaliin.

Tämä syksy on poikkeus, suuri osa metsässä nyt olevista sienistä on sade ja kylmyys mädännyttänyt, ja uusia ei enää nouse. Suppilovahverot ovat ainoita sieniä joita löytää paljon ja joka jatkaa satoaan.

203

Sekin on harvinaista että kanttarellit mädäntyy jäkäläkalliolla kasvaessaan.

180

 

184

Näin syksyllä sieniä on vaikea havaita kun lehtiä on pudonnut puista.

185

 

190

Näytti siltä kuin kangassieni olisi etsinyt kuivempaa kasvuympäristöä muurahaispesän suojasta.

191

Sieniä kasvaa myös puissa.

199

 

183

Tapani myrsky harvensi sopivasti kotisuomen metsiä, varsinkin kallioilla pienetkin männyt olivat kaatuneet koska juuristo oli kiinni pelkän kallion päällä.

187

 

195

 

196

 

182

 

188

Sanotaan naavan olevan puhtaan ilman tulosta, en kyllä usko ilman näin paljon puhdistuneen 1960 luvulta, nimittäin kotikallioilla ei silloin löytynyt yhtään naavaa kuusista.

189

Liekö jääkausi viskannut suuren lohkareen kallioille. Tämän päällä leikittiin lapsena ja kelpasi se kuvaustaustaksi vähän vanhempanakin.

204

 

192

Toinen tuttu paikka josta etsin tänään sieniä oli Koliahteelta jossa sijaitsee “Koliahteen uhrit muistokivi”.

Nuoruudessani tästä kohtaa kulki vain polku metsään jota paikalliset ihmiset käyttivät kulkiessaan marjaan tai sieneen. En myöskään muista koskaan kerrottaneen tapahtumista jotka johtivat näiden ihmisten kuolemaan.

202

Muistokiven takaa lähtee polku metsään jossa sieniä on yleensä ollut, tänä vuonna löytyi vain vanha joustinpatja, retkiporukan eväsjätteet ja geokätkö

193

 

194

Geokätkö oli piilotettu kivillä jotka kuvaamiseni jälkeen palautin alkuperäiseen muotoon.

201

4 kommenttia:

 1. wat een hele mooie herfstfoto,s ik zie ook cantharellen,die zijn heerlijk en dat graf is dat van de eersre wereldoorlog??? tja en rommel achterlaten doen ze helaas in ieder land,wel heel jammer we moeten zuinig zijn op onze natuur.

  VastaaPoista
 2. Herrliche Bilder aus den Finnischen Wäldern, vor allem die Pilze sind enorm. Bei uns gibt es noch gar keine...

  Servus
  CL

  Und Dankeschön für Deinen Besuch und folgen!

  VastaaPoista
 3. Pitäisi varmaan lähteä Sipoon metsiin sienestämään. Vuosia sitten asuimme Sipoossa ja suppilovahveroita riitti poimittaviksi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Onpas paljon kaatuneita puita. Metsässä on vähän ankeaa näin syksyllä.... ja tuntuu että kaikki on nykyään niin kasvustoja täynnä, ettei kulkemaan mahdu, toista oli ennen :) Hieno iso kivi, se on pysynyt paikallaan, tosin kasvustoa on sekin saanut yllensä.

  VastaaPoista