keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Viikon runo “Ilta päivästä parasta” - Poem of the week

 

 

 

497

“ Lukuhetki”    Puupiirros  vuodelta 1979

Markku Mäkelä


Ilta päivästä parasta

Sanovat, että vanhuus ja viisaus
ilta päivästä parasta.
Kissan viikset!
Mitä hohtoa siinä
että kuori rapistuu
aivot kutistuu,
näkö heikkenee
voimat vähenee?
Mikään ei enää lisäänny
paitsi kipu ja kolotus
kiukku ja ärtymys,
ja iltakin näyttää
vain päivän virheet,
joita yön varjot eivät enää vielä peitä.

Sinikka Nieminen

 

Kuva “Lukuhetki “ on puupiirros taidekouluni ajoilta vuodelta 1979. Peilikuvana vanerilaatalle kaiverrettu vaaleat kohdat ensin kaivertimilla esiin. Sen jälkeen telalla levitetty painoväri laatalle. Tämän päälle laskettu silkkipaperi joka on muovista kauhaa apuna käyttäen käsipelillä hierretty laattaan. Silkkipaperi on varovasti irrotettu painolaatasta ja annettu kuivua. Sen jälkeen se on kehystetty laittamalla silkkipaperin taakse valkoinen happovapaa taustapahvi. Näin on teos valmis katseltavaksi.

 


 

498

 

Verstaan nurkassa on kohta kuukauden seisonut suurkuvatulostin Canonin iPF 6300. Olen opetellut sen käyttöä vaihtelevalla menestyksellä. Alussa tuli sutta mutta kun kun olin yhteydessä Canonin Helsingin toimistoon alkoi homma pelata. Tulostin aluksi testitulosteita joita lähetin useamman kerran Canonille. Siellä laskettiin niistä väriprofiili joka on juuri tulostimeeni sopiva.
Tällä saa sitten tulostettua monenlaista kuvaa ja taidettakin, jonka tekemiseen sen pääasiallisesti hankinkin.
Maailma muuttuu niin nopeasti ettei enää voi olla täysin varma perinteisen maalaustaiteen suosiosta, varsinkaan nuorten kohdalla. Digitaide on tullut kilpailijaksi ja sen tietokoneelta kankaalle saamiseen on oltava nykyaikaiset laitteet. Tällä voi myös tulostaa kaikenlaiset valokuvat parhaille valokuvapapereille ja myös kankaalle.

 


7 kommenttia:

 1. Kyllä on komeeeta teknikka tänä päivänä. Pidän kuitenkin tuosta alkukantaisemmata tekniikasta enemmän. Nykyään moiseen ei taida vaan olla oikein aikaa, tuolloin taisit vielä olla poikamies jolloin ei muuta ollutkaan kuin aikaa. Hei, mitenkäs silloin kommunikoitiin. Ei varmaan millään kun Suomalaiset eivät osaa näittä blogin kommentti palstojakaan käyttää. Vai toiko kirjeen kirjoittaminen riittävää etäisyyttä viestin saajaan. Ollaanko tässä tietokoneen ruudulla kuitenkin liikaa iholla. Olaan toiseta hiiren klikkauksen pääsä. Kirjeen kantoi posteljoni. Oli puolin ja toisin miettimisaikaa. Tässä tietotekniika-ajassa kaikkki tapahtuu tässsä ja nyt. klik

  VastaaPoista
 2. Markku,
  Your work is simply perfect!!!
  You are an amazing Painter! Congratulations!!!

  VastaaPoista
 3. Puupiiros laatta kestää pidempään kuin, kuin nämä nykyiset vehkeet,mutta minkäs teet. Ne jyrää meidät, ajattele kun oltiin pieniä ei vielä ollut edes televisiota;)

  VastaaPoista
 4. Intressant blogg.
  Tröskverket var ju en nostalgitripp. Kul.

  VastaaPoista
 5. Nyt Sinikka jupisee omiaan ...
  noh, eipä tätä mummua vielä kolota mikään paikka sen kummemmin.
  Voi, retro on rautaa ja niin näyttää olevan tekniikkakin.
  Viihtyisää ehtoota!

  VastaaPoista