tiistai 14. syyskuuta 2010

Ilmalämpöpumpun asennus -Air heat pump installation

Suomessa 1970 luvun lopulla omakotitalon rakentaneet ihmiset jotka valitsivat taloonsa varaavan yösähkölämmityksen, ovat nyt aikamoisessa kurimuksessa. Päättäjät yhdessä sähköyhtiöiden kanssa nostavat ahneesti sähkön hintaa. Yösähkön hintaa on myös nostettu niin että se on kohta yhtä arvokasta kuin päiväsähkö. Taiteilijan ateljeessa kuluu paljon sähköä lämmittämiseen talvella ja valaistukseen ympäri vuoden.  Maalauksia ei voi esitellä kynttilän valossa, joka meillä on kohta pian ja ahkerassa käytössä.

Korvaavia energiamuotoja vanhaan taloon ei ole helppo löytää. Itse tilasin asennettavaksi ilmalämpöpumpun joka mahdollisesti pienentää hiukan lämpökustannuksia. Pumppu on nyt viikon käytön jälkeen lämmittänyt ja lämpö on ihmekumma siirtynyt melkein kaikkiin huoneisiin, eikä vedon tuntua ole ilmennyt.

Koko asennusprosessi oli ihmeellinen. Siksi haluankin laittaa tähän pienen mainoksen kyseisestä Kankaanpääläisestä firmasta kuvien kera. Työ suoritettiin tosi nopeasti ja ammattimaisesti. Aikaa kului runsas kaksi tuntia kun pumppu oli toimintakunnossa.

kuva371

Ilmalämpöpumppu toimintakunnossa. Ei se nyt mikään koristus ole tuossa seinällä ja vei vielä yhden taulun paikankin. Lämmin ilma ei tule suoraan kukille vaan sisäyksikössä on siivekkeet joita kääntämällä ilma leviää kuvasta katsoen oikealle huoneeseen.

 

kuva360

kuva362

 kuva364

kuva363

Aluksi pumpun paikka mitattiin tarkasti seinään. Kaikki betoniseinästä irtoava pöly imuroitiin heti pois. Asentajien työnjako, toinen työskenteli sisällä. Ja toinen teki samaan aikaan ulkotyöt melkein valmiiksi.

kuva365

kuva366

kuva367

kuva368

kuva369

                         Ulkoyksikkö yhdessä paikalleen, putket ja sähköt kiinni ja kohta on valmista

kuva370

                     Viimeiseksi kylmäaine sisään ja paineistus niin lämpöpumppu on valmiina toimimaan.

Asennuksen nopeudesta ja siisteydestä annan kouluarvosanan 10+. Ja uskallan suositella kyseistä asennusliikettä muillekin. Toimi-Tarmo Ky, Tehtaankatu 16, Kankaanpää puh. 02 5722493

8 kommenttia:

 1. Snabbt och effektivt!
  Paljonko maksoi?

  VastaaPoista
 2. Hei Lisbet. Ilmalämpöpumppu asennuksineen kustantaa noin 1600-1750 euroa. On jännää nähdä kun tulee oikein kylmää saako siitä taloudellista hyötyä.

  VastaaPoista
 3. Samat kokemukset kuin Markulla; pumppu asennettiin 5 v. sitten samasta liikkeestä siististi ja nopeasti ja on toiminut hyvin. On pienentänyt huimasti sähkölaskua 165-neliöisessä kaksikerroksisessa talossamme. Yläkertakin lämpenee kun alhaalla lämmitämme takkamuurin ja pumppu kierrättää senkin antaman lämmön myös yläkertaan.

  VastaaPoista
 4. Tuotatuota yksi huomio lisää, jos samaan aikaan käyttää muuta lämmitystä pitää olla tarkkana. Koska jos olet säätänyt pumpu esim, 20 asteseen ja laitat takkaan tulet ja lämpö nousee 22 niin pumppu ei sammu vaan alkaa jäähdyttämään pitääkssen lämmön 20 asteessa ja säästöt karkaavat.

  VastaaPoista
 5. Arille, pumpun jäähdyttäminen tapahtuu ainoastaan silloin jos on automatiikka päällä, muuten jos lämpö nousee yli sen mitä on pumpun kaukosäätimeen asennettu pumppu sammuu ja lämmittää vasta seuraavan kerran kun lämpö huoneistossa laskee. Eli automatiikkaa ei missään tapauksessa kannata pitää päällä.

  Tästä on kokemusta kun kehystämössäni on pumppu ollut jo 4 vuotta. Viime talvenakin se lykkäsi vielä 25 asteen pakkasessa lämmintä sisään.
  Terveisin Markku

  VastaaPoista
 6. Jep näköjän oikaisin tuon atotomaattisäätö sanan yli, sitä tarkoitin;)

  VastaaPoista
 7. Melko suolasen hinnan maksoit mitsubishi GE25 mallista, yleensä tuon mallin hinta pyörii 1390-1490 euron välillä asennettuna

  VastaaPoista
 8. Anonyymille tämä hankkimani malli on GE35 eli vähän parempi ja kallimpi malli. On näitä eri malleja tullut vertailtua aika paljon ja uskon hankkineeni hinta laatusuhteeltaan parhaan mallin. Tästä päivityksestä on jo kulunut aikaa ja pumppu on aivan erinomainen tällävhetkellä, kyselevät kohta Fortumilta mikä on kunnei sähköä kulu.

  VastaaPoista